Ook dit jaar doe ik weer mee met de ledententoonstelling van Kunsttraject.
Mijn werk over bijna nucleaire ongelukken hangt op de JM Kemperstraat 89 samen met werk van Maurice van Tellingen, Kunst in Quarantaine, Willy de Weerd en Nynke Kuipers

Goldsboro, olie op hardboard, 40 x 50 cm, 2020

Uit de documenten die onderzoeksjournalist Schlosser heeft opgevraagd over bijna nucleaire ongelukken blijkt dat er tussen 1950 en 1968 zeker 700 “significante” ongelukken en incidenten zijn geweest, waarbij 1250 nucleaire wapens waren betrokken.

Dit schilderij heb ik gemaakt naar aanleiding van een krantenfoto over een ongeluk in Goldsboro.
Een B-52 bommenwerper kwam op 23 januari 1961 in de problemen boven de plaats Goldsboro. Het vliegtuig had twee Mark 39 waterstofbommen van 4 megaton bij zich. De bommenwerper kwam in een vrije val terecht en verloor de kernwapens.
Een van de vallende bommen gedroeg zich zoals in oorlogstijd, opende de parachute, en sprong op scherp. Drie van de vier veiligheidsmechanismes van het kernwapen werkten niet.

De waterstofbom werd in een veld in Faro teruggevonden. Als het wapen was afgegaan, had de radioactieve neerslag op steden als Washington, Baltimore, Philidelphia en New York terecht kunnen komen. Dat is wonder boven wonder niet gebeurd.
De kop van de bom ligt er nu nog.

Naar aanleiding van fotos bij dit soort verhalen heb ik een serie geschilderd, waarvan dit schilderij er een van is.

Jaren geleden alweer. Eerst monochroom onder toeziend oog van Aernout Killian. Later in kleur, onderzoekend of ik met kleur een vervreemder effect kon bereiken. Het is een serie waar ik nog aan zou willen werken als ik meer tijd had.