Maria Magdalena

Toen ik in Spanje woonde van 2001 tot 2012 schrok ik van de vele kranten berichten waarin weer een vrouw door haar man was mishandeld of zelfs vermoord. Het scheen me toen een probleem van de macho cultuur van Spanje te zijn maar het was en is natuurlijk een wereldwijd probleem. Nog steeds wordt in veel landen van vrouwen verwacht de perfecte vrouw te zijn, de Santa Maria, de zorgzame moeder. Maar zodra ze niet voldoet aan dat beeld heeft ze het in de meeste landen zwaar te verduren.

Ik moest denken aan Maria Magdalena, een controversieel figuur in de bijbel. De historische rol van Maria Magdalena is al vele eeuwen onderwerp van debat. Door de katholieke kerk werd ze soms weggezet als prostituee, maar het Nieuwe Testament biedt daar geen direct bewijs voor.

Ik maakte dit beeld als een totem, denkend aan de vruchtbaarheidsgodinnen, denkend aan al de vrouwen die zorgen van wieg tot graf, zorgend voor de kinderen, borstvoeden (en daar opmerkingen over krijgen) , door de eeuwen heen gaten in sokken stoppend, een nooit eindigende zorgenstroom. Maar een kleine misstap en de vrouw is een zondige vrouw. Wat is echte verhaal is achter Maria Magdalena zullen we nooit weten, maar dat vrouwen door de eeuwen heen vaak in hachelijke posities verkeren is een bekend verhaal.

Maria Magdalena; hours and hours of darning old socks, nipples, thread, 165 x 35 cm, 2007